14. desember, 2017 15:40 CET

Slik feires julen i de nordiske landene

 

 

Nisser og grønne graner finner du overalt, men hvem er det som sender julegran til London, feirer jul allerede før første søndag i advent og alltid ser på Donald Duck på julaften? Les vår guide til den nordiske julefeiringen, så får du svar på spørsmålene.

 

Norge

I Norge starter julefeiringen i begynnelsen av desember med julemarkeder, julebord, julekonserter osv. Det hele kulminerer med julaften 24. desember, som man som regel tilbringer sammen med familien med tradisjonell julemat og kanskje et besøk av julenissen. Hva man spiser, avhenger av tradisjoner og hvor i landet man bor. På Østlandet er det som regel ribbe som gjelder, mens man andre steder spiser pinnekjøtt, lutefisk eller kokt torsk.

Særegenheter: Sender hvert år en stor julegran til London som takk for engelskmennenes hjelp under andre verdenskrig.

Helligdager: 25. desember (første juledag), 26. desember (andre juledag). 24. desember regnes ikke som helligdag, men stats- og kommuneansatte har fri etter kl. 12.

 

Finland

Julenissens hjemland, hvis man spør finnene. Her kalles han som regel julgubben, og det er på julaften han kommer, og julefeiringen kulminerer. Før det har man i desember måned sendt flere millioner julekort og feiret jul på de tradisjonelle julefestene på arbeidsplassene. Selve julaften feires sammen med familien med julebadstubad og julesanger. Og så minnes man familiemedlemmer som ikke lenger er her, ved å tenne lys på gravene deres. Maten spiller selvfølgelig en viktig rolle også i Finland, og ovnsstekt skinke, fisk i forskjellige former samt puddinger og salater er vanlige ingredienser i den finske julefeiringen.

Særegenheter: I svenskfinske deler av Finland feirer man lillajul kvelden før første søndag i advent. Da tar man inn lillajul-treet,og barna får lillajul-gaver. Lillajul er imidlertid ikke en helligdag.

Helligdager: 25. og 26. desember. Julaften er ikke en helligdag, selv om dette er den dagen de fleste feirer jul sammen med familien.

 

Danmark

Også i Danmark kulminerer julefeiringen på julaften. Dagen tilbringes som regel sammen med familien, og man gir hverandre julegaver og spiser julemat. Før julemiddagen går mange i kirken for å synge julen inn med gamle danske julesanger. Julemiddagen består ofte av and eller gås med eple- og plummestuffing. Til det serveres det kokte eller glaserte poteter (kokte poteter brunet i smeltet sukker) og rødkål. Til dessert spiser man risalamande – risgrøt blandet med krem, vaniljesukker og hakkede mandler.

Særegenheter: Ifølge gammel overtro kunne dyrene snakke natten til julaften, og for at de ikke skulle snakke stygt om menneskene, ga man dem litt ekstra godt å spise den dagen. Også i dag er det vanlig at danske familier går tur og har med seg en pose med mat som de deler ut til dyr de møter på veien.

Helligdager: 25. og 26. desember. Julaften er ikke en helligdag, selv om dette er den dagen de fleste feirer jul sammen med familien.

 

Sverige

I Sverige starter nedtellingen til jul allerede i begynnelsen av desember med julebord og julfika, ofte med gløgg, pepperkaker og lussekatter (en type hvetebakst med safran). Svenskene feirer også Lucia 13. desember som en opptakt til julen, en tradisjon som har bredt seg til mange av de andre nordiske landene. Også i Sverige kulminerer julefeiringen på julaften, som de fleste feirer sammen med familien med julemat og kanskje et besøk av julenissen. Maten man spiser på julaften i Sverige, skiller seg fra de andre nordiske landene på den måten at man ikke har en hovedrett, men snarere et smörgåsbord med ulike retter, f.eks. kokt skinke, krydret pølse, kjøttboller, forskjellige sild- og kålretter, for ikke å glemme Janssons fristelse.

Særegenheter: I mange år har svensk TV vist Walt Disney-tegnefilmer (nøyaktig de samme filmene hvert år) mellom kl. 15 og 16 på julaften. Det er ingen vits i å prøve å få kontakt med en svensk familie for å ønske god jul akkurat da, de kommer antagelig ikke til å svare – for flere millioner svensker er dette er et av høydepunktene på julaften.

Helligdager: 25. og 26. desember. De fleste er hjemme og feirer sammen med familien på julaften, men større matbutikker er ofte åpne, i hvert fall noen timer.

 

Tekst: Karin Aase