11. juni, 2018 12:23 CET

Sankthans feiring i Norden

Bål, jordbær, maistang, snaps, badstue, sild og grillmat... Hvis du befinner deg i et av de nordiske landene rundt «midsommer» / sankthans, er sjansen stor for du støter på noe av dette. Vi har tatt en titt på når og hvordan feiringene foregår i Norden.

Norge
I Norge kalles dagen jonsok, sankthans eller Sankt Hans, men her er datoen fast; sankthansaften er alltid 23. juni. Når det gjelder mat, er det vanlig å spise jordbær, rømmegrøt og særlig grillmat. Men det er sankthansbålene som er det helt store. Bokstavelig talt. I Ålesund bygger man for eksempel et gedigent sankthansbål hvert år. Slinningsbålet, som ble hele 47,4 meter i fjor, ble en stor attraksjon. I Norge er sankthans, altså 23. juni, vanlig arbeidsdag.

Sverige
I Sverige faller "midsommarafton" alltid på fredagen mellom 19. og 25. juni. Da reiser man maistang, danser rundt den og synger om de "små grodorna" (de små froskene). Som ved mange andre høytider står maten sentralt. Tradisjonen er at bordene er dekket med sild, nypoteter, dill og jordbær. "Midsommardagen" er fridag, men også på "midsommarafton" er det mange som tar fri eller bare jobber halv dag.

Finland
Juhannus, som sankthansfeiringen kalles i Finland, er en kombinasjon av tre ting – Johannes døperens dag, sankthans og det finske flaggets dag. Som i Sverige feirer man "midsommaraften", ofte på hytte eller sommerhus, hvis man har det, sammen med familie og venner. Tradisjonelt spiser man nypoteter og sild, men jordbær, innlagt fisk og grillmat er også vanlige innslag. I tillegg til maistang og dans er badstue og bål typisk for feiringen i Finland.

Danmark
Også i Danmark kalles høytiden Sankt Hans eller sankthans, og som i Norge feires sankthansaften alltid 23. juni. Sankthansbål er også vanlig i Danmark, men her brenner man hekser, ofte laget av papp, på bålene. Kvelden preges ellers ofte av taler fra ordførere og lokale kjendiser, men et sentralt innslag er ”Midsommervisen” – et vanligere navn på sangen "Vi elsker vort land". Teksten og musikken ble laget i 1885, og sangen har siden vært et vanlig innslag på sankthansaften i Danmark. Som i Norge er sankthans vanlig arbeidsdag.