text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformasjon

Gråjern er et støpejern der grafitten er i form av fjell. Den store fordelen i forhold til mange andre materialer, inkludert stål, er en utmerket evne til å dempe vibrasjoner. Dette er viktig for å redusere støynivået fra maskiner, men også for å redusere spenningsnivået ved variabel belastning. I tillegg gjør grafittens smøreeffekt at materialet har utmerket skjærbarhet mens slitestyrken er god.

Den største ulempen med gråjern er dens sprøhet, slik at materialer av gråjern ikke kan utsettes for store belastninger.

GJL-250C er standardisert i SS-EN 16482. SS-betegnelsen (utgått) er 0125. Standarden SS-EN 16482 fastsetter bruddgrensen og hardheten for forskjellige dimensjoner (normalt har gråjern ingen uttalt flytegrense). Tilsetningen "C" indikerer at gråjernet er støpt for å skille fra støpte deler. Strengstøpeprosessen er veldig fleksibel med tanke på stangens tverrsnitt og i tillegg til runde (oftest) kan det fremstilles firkantede, rektangulære, halvsirkulære og andre former.

Mikrostrukturen og de mekaniske egenskapene til gråjern styres i stor grad av kjølehastigheten ved størkning. Støpejernets overflatesone blir utsatt for veldig hurtig avkjøling, og det er grunnen til at mikrostrukturen der skiller seg vesentlig fra midten av stangen. Av denne grunn kan ikke de spesifiserte mekaniske egenskapene garanteres i denne overflatesone som må fjernes. Behandlingsordrene er angitt i SS-EN 16482.

Produkt detaljer
Rask bestilling
Bearbeidingsalternativer

Velg kappetype

Note: Pris for kapping og overflatebehandling vil bli lagt til i handlekurven
Leveransealternativer
Valgt dato Dellevering mulig


Logg inn

Jeg har glemt mitt passord

Det gleder oss at du vil bli kunde hos Tibnor. For at du som bedriftskunde skal kunne handle hos oss må du søke om et kundenummer

Søk om kundekonto hos Tibnor

*Merk deg at Tibnor kun selger til bedriftskunder, dessverre ikke til privatpersoner. Søknader uten et organisasjonsnummer kommer ikke til å behandles.