text.skipToContent text.skipToNavigation

Häggblom

Kjemper trenger store føtter

Verkstedbedriften Häggblom tilhører arbeidsmaskinenes tungvektsklasse. Dette er en bedrift som ikke er redd for vanskelige oppdrag.

Häggblom produserer skreddersydd stålarbeid til tunge arbeidsmaskiner. Gigantiske graveskuffer som svelger et halvt straffeområde på en gang, og undervogner som bærer og forflytter skyhøye havnekraner.

– Vi har en tendens til å tiltrekke oss de aller vanskeligste prosjektene. Man kan si at jo større og mer krevende prosjektet er, desto mer konkurransedyktige er vi, sier Jukka Oravainen, innkjøpsansvarlig hos Häggblom.

De har et godt rykte, og det er produkter av topp kvalitet som forlater verkstedet i Karleby i Österbotten. Oravainen sier at han representerer en virksomhet som står for kompromissløs kvalitet i en tid der mange industrielle investeringer gjøres ut ifra kostnadskriterier.

– Kunder som driver virksomhet under krevende forhold vet å sette pris på pålitelig utstyr. Det blir dyrt når produksjonen står stille fordi man har spart inn på investeringene.

Arbeidsmaskinenes tungvektsklasse

For noen år siden startet Häggblom modernisering av produksjonen. De hadde behov for en mer effektiv flyt av komponenter - for eksempel består en graveskuffe av mange ulike deler som er dyre å ha på lager.

De sto også overfor to alternativer: Fornye egne skjæremaskiner, eller kjøpe inn ferdig bearbeidede plater fra Tibnor. Etter et besøk hos Tibnors enhet i Seinäjoki falt valget på å starte innkjøp av ferdige komponenter fra Tibnor. Häggblom unngikk dermed store investeringer i egne maskiner, eget lagerhold ble redusert og materialflyten ble mer effektiv. Dessuten kunne Tibnor tilby en rekke bearbeidingsalternativer. Materialet i seg selv var kjent fra tidligere ettersom Häggblom før endringen hadde kjøpt stålplater fra blant annet SSAB.

I dag leverer Tibnor skårne, slyngrensede, bøyde og fasede komponenter til Häggblom. Når komponentene ankommer Häggblom er de umiddelbart klare til sveising og montering. Häggblom fokuserer i stedet på sin egen planlegging og sveisekapasitet.

– Vi har et par robotsveisere som er bra til noen arbeidsoppgaver, men det finnes ingen maskiner som kan erstatte våre dyktige sveisere. De er den siste lenken i kvalitetskjeden, og er svært viktig for sluttproduktene.

Samarbeidet gir også merverdi til kundene, først og fremst takket være nye, sterke stålkvaliteter som Tibnor bruker.

– Vi har eliminert 30 % av vekten, og har allikevel beholdt styrken i en graveskuffe, noe som har skapt store energibesparelser for våre kunder.

Häggblom har fått flere viktige bestillinger takket være at vi har kunnet levere raskere enn konkurrentene.

– Nå som markedet er stille og investeringsbeslutningene tar lengre tid, stiller kundene enda høyere krav til raske leveringer.

I korthet

Häggblom
Produserer skreddersydd stålarbeid til tunge arbeidsmaskiner. Avanserte oppdrag og kompromissløs kvalitet er deres kjennetegn.

Utfordring
For noen år siden begynte Häggblom å modernisere sin produksjon. De hadde behov for en mer effektiv flyt av komponenter, sikre kvaliteten og fokusere på kjernevirksomheten.

Løsning
I dag leverer Tibnor skårne, blåste, bøyde og fasede komponenter til Häggblom.

Kontakt oss i dag

Vi på Tibnor drives av å utgjøre en forskjell for våre kunder. Sammen gjør vi den nordiske industrien sterkere. Hva kan vi gjøre for deg?

Kontakt oss!