text.skipToContent text.skipToNavigation

Smederna

Når tid er avgjørende

Å lagre stål tar stor plass, og hvis selskapet ligger i Stockholm, er plass en dyr ressurs. Tibnor sørger for at 300 tonn stål pr. måned ankommer i rett tid slik at det mekaniske verkstedet Smederna unngår større lager enn nødvendig.

Det hele startet i 1991 da Kenneth Ahnelöv bestemte seg for å bygge opp sitt mekaniske verksted i Tumba litt sør for Stockholm. I dag, 25 år senere, har bedriften både et eget verksted som produserer komponenter til rammeverk i hus, og er ute og monterer rammeverk på noen av Sveriges største byggeplasser. . Og Smederna er populære, virksomheten er så stor at hele 300 tonn stål passerer gjennom virksomhetens lokaler. Hver måned. Det vil si i snitt ca. 14 tonn pr. arbeidsdag.

Noe som krever en hel del planlegging fordi det er enkelt å trå feil i byggebransjen.

– Under bygging er det mange aktører innblandet, og planleggingen bygger på at alle gjør sin del til rett tid, konstaterer Rikard Magnusson, produktspesialist stålkonstruksjon hos Tibnor.

– Og da vil man ikke være den som ikke har alt på plass til rett tid, men i stedet ha en sterk og pålitelig leverandør.

En mulig løsning er å bygge opp et eget lager med komponenter, men det fungerer ikke i Smedernas tilfelle.

– Eiendom så nære Stockholm er kostbart, og da vil vi heller bruke eiendommen til produksjon i stedet for som lager, forklarer Smedernas adm. dir. Kenneth Ahnelöv.

– Derfor kjøper vi bare materialer vi vet at vi trenger for prosjektet vi jobber med, og kommer ikke produktene til rett tid og i riktig rekkefølge, skaper det problemer i både produksjon og montering.

Kravene om just-in-time leveranser

Helt siden oppstarten i 1991 har Smederna samarbeidet med Tibnor, og har bygd opp et samarbeid der Tibnor leverer det som trengs når det trengs.

– Dessuten grunnmaler vi alt vi leverer for å gjøre produktet renere og enkle å håndtere, sier Rikard Magnusson.

Men helt enkelt er det ikke å leve opp til kravene om just-in-time-leveringer.

– Vi må selvfølgelig kunne holde de leveringstidene vi lover, men også være fleksible, og ved behov kunne levere både tidligere og senere enn avtalt, sier Rikard Magnusson.

– Det handler om å være proaktiv, å holde styr på egen flyt og hele tiden forsøke å være et steg i forkant av alt som kan skje. Og Smederna er fornøyd med samarbeidet. - Det er vanskelig å få noe til å fungere hundre prosent, men årsaken til at vi har samarbeidet så lenge er at i 95% av tilfellene er samarbeidet veldig smidig, sier Kenneth Ahnelöv. Først och fremst er det veldig stabilt å samarbeide med Tibnor ettersom de ikke omorganiserer seg hele tiden slik mange andre gjør.

I korthet

Smederna
Mekanisk verksted i Tumba med over 100 ansatte.

Utfordring
Smederna har store volum, men svært lite lager.

Løsning
Just-in-time-leveranser fra Tibnor gjør at alt kommer til rett tid og i riktig rekkefølge, og kan derfor gå rett inn i prosessen.

Kontakt oss i dag

Vi på Tibnor drives av å utgjøre en forskjell for våre kunder. Sammen gjør vi den nordiske industrien sterkere. Hva kan vi gjøre for deg?

Kontakt oss!