text.skipToContent text.skipToNavigation

Flåten Sweeper skal stoppe plastforurensning i havet

Plastflåten Sweeper er en prototype designet for å samle plastsøppel i elver og dermed forhindre at søppelet flyter ut i havet. Flåten, som er  bygd på Herøya Industripark, har lenser festet i front, formet som en trakt. Trakten går ned i vannet og tar med seg plastsøppel. Søppelet transporteres deretter opp i rennen før det tømmes i en container. Containeren fylles opp med plastsøppel og kan hentes for tømming med jevne mellomrom.

Plastavfall i havet

At Sweeper er laget for å rydde søppel i elveløp er ikke tilfeldig. På verdensbasis står 10 store elver bak det aller meste av plasten som havner i havet. Hele 94% av plastavfallet ligger under havoverflaten. Plasten er blitt oppløst av solen og har synket til havbunnen. Dette gjør arbeidet med å rydde plast i havet utfordrende. I elver derimot har ikke plasten gått i oppløsning enda og flyter på overflaten slik at Sweeper kan samle den og dumpe den i containeren.

Designet til Sweeper

Designet til Sweeper er minimalistisk og enkelt å både drifte og vedlikeholde. Flåten er autonom driftet og drevet av vannstrøm og solenergi. Containeren som oppbevarer plastavfallet er plassert på en separat flåte, med en kapasitet på 10m3. Da flåten ligger i nærheten av land er det enkelt å hente fulle containere og tømme disse. Det er en stor fordel at designet er såpass enkelt og lite krevende å drifte, teknologisk sett. Dersom flåten, på sikt, skal operere i mindre teknologiske land rundt om i verden er enkel drifting helt avgjørende.

Fokus på grønn næringsutvikling

Sweeper er et miljøprosjekt med en lokal forankring, og med tette samarbeid til flere lokale bedrifter. Tibnor er en av disse bedriftene. Vi har bidratt med rustfritt stål og aluminium til flåtekonstruksjonen og støtter opp om dette fantastiske prosjektet, som er startet av gründer Dag Lønnerød.

Sweeper er nå inne i en testfase hvor man sjekker at flåten fungerer som planlagt. Deretter er målet en industriell ekspansjon, forhåpentligvis med kjente og miljøbevisste merkevarer som kunder. For gründer Lønnerød og hans team er fokuset å kunne bidra med en grønn næringsutvikling i Norge og bekjempe plastforurensning i havet på verdensbasis.

La oss gjøre en forskjell sammen

Vi er overbevist ​om, at det er sammen, vi skaper en mer bærekraftig fremtid. Kontakt oss og la oss sammen gjøre en innsats for å gjøre det litt bedre i fremtiden.

Kontakt oss
Rask bestilling
Bearbeidingsalternativer

Velg kappetype

Note: Pris for kapping og overflatebehandling vil bli lagt til i handlekurven
Leveransealternativer
Valgt dato Dellevering mulig


Logg inn

Jeg har glemt mitt passord

Det gleder oss at du vil bli kunde hos Tibnor. For at du som bedriftskunde skal kunne handle hos oss må du søke om et kundenummer

Søk om kundekonto hos Tibnor

*Merk deg at Tibnor kun selger til bedriftskunder, dessverre ikke til privatpersoner. Søknader uten et organisasjonsnummer kommer ikke til å behandles.