text.skipToContent text.skipToNavigation
Siden har tekniske problemer, ordre-relaterte funksjoner fungerer ikke. Prøv igjen senere.

Pris og markedsinformasjon fra Tibnor, mai 2022

Markedet generelt

Det norske markedet har fortsatt god vekst første halvår 2022. Dette forventes å fortsette gjennom sommeren. Usikkerheten er høsten og vinteren som kommer. En rekke byggeprosjekter er utsatt grunnet kapasitet, materialpriser og boligprosjekter som ikke er solgt. I tillegg er det varslet innsparing på nye prosjekter fra myndighetene, renteøkninger og frykt for økt inflasjon som vil legge en demper på en høy aktivitet.


Fastlandseksporten har økt betydelig gjennom året, mye drevet av høyere råvarepriser, men også gjennom høyere aktivitet, som serieprodusenter i Norge opplever.


Aktiviteten i anlegg og infrastruktur forventes fortsatt sterk vekst gjennom 2022, men en utflating for de to neste årene, og det vil være store regionale forskjeller på aktivitetsnivået i denne perioden, ifølge Prognosesenteret.


PMI – innkjøpssjefsindeksen steg med 0,9 poeng til 60,6 for april. Dette er en markant oppgang for delindeksen; produksjon, nye ordre og sysselsetting. Leverandørenes leveringstid og lager-indeks avtok med 2,6 poeng til 76,8 for april. Fortsatt høy indeks som tilsier fortsatt lange leveringstider, ifølge nima.no 
 

Stålmarkedet

Tilgjengeligheten på stål og metaller er fremdeles komplekst. Krigen mellom Russland og Ukraina har gjort at nye forsyningskilder av råvarer har funnet nye veier. Råstålproduksjon første kvartal var ned 6,8% i forhold til samme periode 2021. Siden den Automotive industrien er lavere enn forventet er tilgjengeligheten på kaldvalsede coil / produkter på et akseptabelt nivå. Samtidig har tilgjengeligheten på kvartoplater vært svært begrenset og er fremdeles ikke friskmeldt, dette medfører svært høye priser. Tilgjengelighet og ledetid på rustfrie produkter er fremdeles lang fra europeiske og asiatiske produsenter. Man er avhengig av allokert volum for å ha en god flyt i leveransene. I tillegg er transporttiden fremdeles utfordrende fra Asia. 


I Norge har vi opplevd kunder som ønsket å sikre volum for pågående og nye prosjekter. Vi vil nok oppleve en mer normalisering av volumet fremover. Tibnor hadde høyt antall forespørsler, også i volum gjennom siste måneder. Vi opplevde også rekordmange forespørsler fra Europa på stålleveranser.


Priser og ledetider


Som kjent har prisene på stål og metaller økt med ca 80-100% siden nyttår. Vi opplever rekordhøye legeringstillegg som økte ytterligere for mai.
 

Har vi nådd toppen for denne gang på karbonstål?

På kort sikt kan det se slik ut, vi opplever en stabilisering av prisnivået på flere produktområder. Tilbudsgyldigheten øker fra det marginale til et mer normalisert nivå. 


Verksleveranser har fortsatt høye priser og reguleres etter tilgjengelig kapasitet. Det samme gjelder leveranser fra europeiske lagerholdere. 

Usikkerheten ligger på energikostnader. Som kjent forventes det mangel på energi i Europa, og dagens priser er høye. Eskalerer dette forventes det utslag i produksjonskostnadene og dermed salgsprisene.

Fraktkostnadene har steget over 10% siste måneder, høye dieselpriser og mangel på sjåfører både innen- og utenlands har gitt nesten dobbel effekt på fraktprisene.


Oppsummert tror vi på en utflating og tilpasning på dagens nivå over sommeren.
 

Tibnor som Nordens største grossist har høyt lagerhold og sikret tonnasje fra Verkene, som skal gi våre kunder trygghet for sitt behov.  Ta gjerne kontakt med din kontaktperson hos oss for mer informasjon.  
 

Tibnor oppdaterer sine prislister månedlig, disse endringene er tilgjengelig på tibnor.no


Vi ønsker alle våre kunder og samarbeidspartnere en riktig god sommer!
 

Kontakt oss i dag

Vi på Tibnor drives av å utgjøre en forskjell for våre kunder. Sammen gjør vi den nordiske industrien sterkere. Hva kan vi gjøre for deg?

Kontakt oss!
Rask bestilling
Bearbeidingsalternativer

Velg kappetype

Note: Pris for kapping og overflatebehandling vil bli lagt til i handlekurven
Leveransealternativer
Valgt dato Dellevering mulig


Logg inn

Jeg har glemt mitt passord

Det gleder oss at du vil bli kunde hos Tibnor. For at du som bedriftskunde skal kunne handle hos oss må du søke om et kundenummer

Søk om kundekonto hos Tibnor

*Merk deg at Tibnor kun selger til bedriftskunder, dessverre ikke til privatpersoner. Søknader uten et organisasjonsnummer kommer ikke til å behandles.