Aluminium

Stort utvalg av aluminiumsplater, aluminiumsprofiler, aluminiumsrør og aluminiumsstang

 

Tibnor er Nordens største leverandør av aluminium. Vårt sortiment dekker alle behovene som finnes i ingeniør- og produksjonsindustrien; ark, profiler, rør, stang. Våre produkter er tilgjengelige i et stort antall varianter med mange verdifulle egenskaper. La ditt behov lede ditt valg. Oppdag alle mulighetene som tilbys gjennom prosesseringsenhetene våre. Sammen med oss vil du finne de beste totalløsningene for materialvalg, produksjonstilpasning og logistikk samt utvikle muligheter som passer dine behov og ønsker.

Produktionsanpassning aluminium

Tilpasses etter dine behov

Tibnor tilbyr bearbeiding av aluminium på de fleste tenkelige måter.

Les mer
Produktion

Eskilstuna, Sverige

Tjenester:

 • Kapping

 • Sluttbearbeding

 • Rusing

 • Innpakning

 • Trumling

 • Boring

Produktion

Järvenpää, Finland

Tjenester:

 • Klipping

 • Sliping

 • Rulle

 • Vinkelskutting

 • Kapping

 

Digitala tjänster

Forenkle hverdagen

Det skal være enkelt å være kunde hos Tibnor. Med en rekke digitale tjenester gir vi deg derfor muligheten til å lage de rutinene som passer best for deg og din virksomhet.

Les mer

E-handel

Tibnors e-handelsløsninger forenkler og effektiviserer både administrasjon og logistikk. Fordelene er mange:

 • Du sparer tid: mindre dokumenthåndtering, muligheten til å svare direkte og kortere ledetider.
 • Du kan føle deg trygg: ordrer og samtaler blir registrert direkte i vårt forretningssystem og du får en automatisk bekreftelse. Feilkildene reduseres og mengden manuelt arbeid og kommunikasjonstrinn reduseres.
 • Du frigjør tid til noe annet: maskinoperatørene dine kan, hvis du ønsker det, søke etter materiale selv og sjekke tilgjengeligheten.

Tibnors sortiment av aluminiumprodukter

De fleste flate produkter varmvalses først hvis de ikke er strengstøpt til en tykkelse som kan kaldvalses med en gang. Kaldvalsing forbedrer tykkelsestoleransene, men hvorvidt det brukes i produksjonen avhenger av den endelige tykkelsen, de mekaniske egenskapene (tilstanden) som ønskes og hvilken legering det handler om. Coil og plater i aluminium er vanligvis enkle å bøye, bore, sage og forme gjennom dyptrekking eller strekking. Valget av legering er viktig hvis bruksområdet krever at aluminiumet skal sveises.

Coil og plater av aluminium brukes innen bransjene produksjon, transport, kjøretøy, konstruksjon og skipsbygging samt i elektriske applikasjoner. Det omfattende utvalget av legeringer gir høy fleksibilitet når det gjelder egenskaper, noe som også er tydelig gjennom de mange ulike bruksområdene.

Dørkeplater og andre mønstrede plater produseres med en mønstervalse som siste trinn i valseprosessen. Det brukes ofte lakkerte plater til skilt. 

Kjøp online

Aluminiumsrør produseres vanligvis gjennom ekstrudering. De vanligste legeringene til rør er 6060/6063 for små rør med tynne vegger og 6082 for større og grovere rør. Aluminiumsrør er enkle å bearbeide ytterligere gjennom skjæring, hullboring, maskinbearbeiding og grading. Med riktig utstyr er de enkle å bøye. Elokserte aluminiumsrør er ikke bare dekorative, men reduserer også tendensen til at aluminiumsrørene kiles fast når de teleskoperes.

Aluminiumsrør brukes ofte i varmevekslere av ulike slag i mange bruksområder. Her har aluminiumets høye varmeledende egenskaper stor betydning.

Kjøp online

Ekstruderingsprosessen brukes for aluminiumsrør til å produsere både enkle, ikke-symmetriske tverrsnitt som vinkler, T- og U-profiler, samt mer komplekse profiler med intrikate former. Dette er kostnadseffektivt ettersom man kommer nærmere sluttformen for et bruksområde uten mellomtrinn. De vanligste legeringene til profiler er 6060/6063 for små tverrsnitt med tynne vegger og 6082 for større tverrsnitt. Aluminiumsprofiler kan brukes på mange områder - kjøretøy, konstruksjon, elektronikk, hjemmeelektronikk, møbler, m.m.

Kjøp online

Text

Runde, firkantede eller rektangulære aluminiumsbolter produseres enten ved ekstrudering eller valsing. Aluminiumsbolter brukes ofte i maskinkomponenter og finnes derfor i en lang rekke legeringer med stor spredning av mekaniske egenskaper, som for eksempel profiler. Ved produksjon av maskindeler må bearbeidbarheten tas i betraktning ved valget av legering. Typiske bruksområder er hydraulikk og pneumatikk, kjøretøy og transport, skipsbygging og generell produksjon.

Eloksering kan brukes for slitesterke maskinkomponenter og for å hindre fastkiling hvis delene kommer i kontakt med hverandre eller andre metaller.

Kjøp online

Klassifisering av aluminiumslegeringer

Bearbeidede legeringer er klassifisert etter et firesifret system, kalt EN-standard og opprinnelig fra USA, men nå brukt over hele verden.

 

 

 

Les mer

Klassifisering av aluminiumslegeringer

Maskinerte legeringer er klassifisert etter et firesifret system, kalt EN-standard og opprinnelig fra USA, men nå brukt over hele verden. Maskinerte legeringer er klassifisert i henhold til et firesifret system, kalt en standard:

 • 1000-serien er hovedsakelig rent aluminium med et minimumsinnhold på aluminium på 99%. Disse kan forsterkes med kaldbearbeiding.
 • 2000-serien er kobberlegeringer, som kan forsterkes med såkalt nedbørherding for å oppnå lignende styrke som stål. De pleide å bli kalt dural. 3000-serien er manganlegeringer og kan forsterkes med kaldt arbeid.
 • 4000-serien er silisiumlegeringer. Legeringer med silisium har god oppdrift og brukes ofte til støping og støping av aluminium.
 • 5000-serien er magnesiumlegeringer.
 • 6000-serien er legeringer med magnesium og silisium. De er enkle å maskinbearbeide, de kan sveises og styrken kan økes med utfelling herding, men ikke i samme grad av styrke som 2000 og 7000 serien.
 • 7000-serien er legeringer med sink, ofte i kombinasjon med magnesium. Disse kan forsterkes med nedbørsherding for å oppnå de sterkeste aluminiumslegeringene (bruddgrense på opptil 700 N / mm2)
 • 8000-serien er legeringer med andre elementer som ikke dekkes av noen andre serier.

Herdebetegnelser for aluminiumslegeringer

Aluminiumslegeringer kan deles inn i to hovedgrupper i forhold til mekaniske egenskaper og spesielt styrke.

Les mer

Herdebetegnelser for aluminiumslegeringer

Aluminiumslegeringer kan deles inn i to hovedgrupper i forhold til mekaniske egenskaper og spesielt styrke. En gruppe består av legeringer som ikke kan varmebehandles og som bare kan oppnå høyere styrke ved kaldt arbeid. Betingelsene for disse materialene er betegnet med "H". Den andre gruppen inneholder varmebehandlingsbare legeringer som er forsterket av såkalt nedbørshærdning. Kuren for denne gruppen er betegnet "T".

Ikke-varmebehandlingsbare legeringer (H)

Det første sifferet etter H indikerer en spesifikk kombinasjon av grunnleggende tiltak:

 • Kaldherdet (H1x) omfatter behandling som øker styrken av aluminium minker og bøybarhet.

 • Kaldherdet og delvis glødet (H2X): etter kaldbearbeiding blir materialet glødet ved oppvarming som reduserer styrken litt, men som øker bøybarheten.

 • Kaldherdet og stabilisert (H3X): stabilisering betyr lavtemperatur varmebehandling og som stabiliserer de mekaniske egenskapene til legeringer som ellers gradvis vil mykes opp ved romtemperatur. Denne prosessen forbedrer vanligvis bøybarhet og fjerner resterende belastning.

 • Kaldbearbeidet og annealert: i forbindelse med maling eller maling (H4X)

Det andre sifferet (1-9) etter bokstaven H indikerer graden av kaldt arbeid. Jo høyere antall, jo større er andelen kaldarbeid og desto høyere styrke. For eksempel betegner H14 halvhardt ved kaldbearbeiding, for eksempel ved kaldvalsing, og ingen utglødning etter rulling. H24 betegner materialer som er blitt fullstendig bearbeidet kalde, men hvor styrken er redusert og bøybarheten blir gjenopprettet til halvhårt nivå ved utglødning.

Varme-behandlingsbare legeringer (T)

Varmebehandling av aluminiumslegeringer foregår i to trinn, en løsningsbehandling som ofte utføres i forbindelse med en annen prosess. Oppvarming før ekstrudering, for eksempel etterfulgt av rask avkjøling og deretter aldring. Det første sifferet etter T identifiserer aldringsprosessen.

Naturlig aldring (T1, T2, T3, T4) gjelder endringer som oppstår spontant ved normale temperaturer til legeringen når en stabil tilstand og hardheten og styrken ikke lenger endrer seg.

Kunstig aldring (T5, T6, T9) lages ved varmebehandling ved høye temperaturer i et spesifikt tidsrom til en stabil tilstand er nådd. For eksempel foreslår T6 løsningsbehandling etterfulgt av kunstig aldring.