Spesialstål

Nordens største utvalg av konstruksjonsstål, herdningsstål, herdningsstål, fjærstål, kulelagerstål og automatstål.

 

Tibnor er Nordens største leverandør av spesialstål. Vårt sortiment dekker alle behovene som finnes i bygg-, anleggs- og produksjonsindustrien innen konstruksjonsstål, setehærdningsstål, herdestål, fjærstål, kulelagerstål og automatisk stål. Våre produkter er tilgjengelige i et stort antall varianter med mange verdifulle egenskaper. La ditt behov bestemme ditt valg. Oppdag alle mulighetene som tilbys gjennom prosesseringsenhetene våre. Sammen med oss vil du finne de beste totalløsningene for materialvalg, produksjonstilpasning og logistikk.

Produktionsanpassning specialstål

Tilpasses etter dine behov

Tibnor tilbyr maskinering av spesialstål på de fleste tenkelige måter.

Les mer
Produktion

Eskilstuna, Sverige

Tjänster:

 • Kapning

 • Ändbearbetning (planing, centrumborrning, fasning)

 • Översvarvning

 • Trumling

 • Tvättning

Produktion

Riga, Lettland

Tjänster:

 • Kapning

 • Värmebehandling

 • Svarvning

 • Fräsning

 

 

Digitala tjänster

Forenkle hverdagen

Det skal være enkelt å være kunde hos Tibnor. Med en rekke digitale tjenester gir vi deg derfor muligheten til å lage de rutinene som passer best for deg og din virksomhet.

Les mer

E-handel

Tibnors e-handelsløsninger forenkler og effektiviserer både administrasjon og logistikk. Fordelene er mange:

 • Du sparer tid: mindre dokumenthåndtering, muligheten til å svare direkte og kortere ledetider.
 • Du kan føle deg trygg: ordrer og samtaler blir registrert direkte i vårt forretningssystem og du får en automatisk bekreftelse. Feilkildene reduseres og mengden manuelt arbeid og kommunikasjonstrinn reduseres.
 • Du frigjør tid til noe annet: maskinoperatørene dine kan, hvis du ønsker det, søke etter materiale selv og sjekke tilgjengeligheten.

Tibnors sortiment av for stenger og rør i spesialstål

Strukturstål er beregnet på design eller deler med lavere styrkekrav og hvor sveising kan inngå som et ledd i produksjonen. Mikrolegerte konstruksjonsstål har en høyere strekkgrense enn generelle konstruksjonsstål, men kan sveises uten problemer om nødvendig.

Setherdende stål er stål med lavt karbon og leveres i en myk, lett bearbeidet tilstand. Etter maskinering varmebehandles delen for å oppnå en hard, holdbar overflate som normalt males til en ferdig størrelse. Innstrammingsstål er lavlegerte stål som varmebehandles og brukes til bruksområder der den gode kombinasjonen av styrke og seighet kommer i spill.

Fjærstål er legert stål med et karboninnhold på 0,5-0,6%. Stålet leveres i glødet eller varmvalset tilstand, men gjennom herding og herding oppnås høye strekk- og bruddgrenser.

Kulelagerstål er primært tilpasset kule- og rullelager, men er også egnet for detaljer der det stilles høye krav til slitestyrke, styrke og motstand mot utmattelse. Stålet leveres i glødet tilstand og varmebehandles for å oppnå meget høy hardhet og styrke.

Automatisk stål har veldig god skjærbarhet og er tilpasset maskinering med høye skjærehastigheter i automatiske maskiner.

Tibnors sortiment av spesialstål

De fleste stålkomponenter og komponenter i maskiner er sirkulært symmetriske, slik som gir, sjakter, festemidler, etc., og runde stenger er et passende startformat. Dermed kan praktisk talt alle typer stål i Tibnors spesielle stållagerutvalg leveres i runde stenger.

Den enkleste overflateversjonen for rundstang er varmvalset eller smidd. Overflaten på stangen blir deretter oksidert og det kan oppstå noen mindre og grunne overflatefeil, noe som må tas i betraktning når man beregner maskineringsordrer. Overflateoksyd og eventuelle overflatedefekter unngås med en overflatearbeidet rund stang. Mindre dimensjoner er svingbare mens grovere stenger er svingbare. Hvis det ønskes enda finere overflater og bedre toleranser, kan du velge en kaldtegnet eller bakket versjon (se avsnitt kaldbearbeidet stang).

Toleransen for diametermåleren for rundstang i varmbearbeidet tilstand varierer fra noen tiendedels millimeter for små dimensjoner til flere millimeter for grov, smidd stang. Normalt er toleransen pluss / minus, dvs. den faktiske diameteren kan være både større og litt mindre enn den nominelle. For varmbearbeidede stenger er rundheten, dvs. forskjellen mellom to vinkelrett diameter, 75% eller bedre av diametertoleransen. Skalloped stang har en toleranse som, avhengig av diameter, er mellom h12 og h15 i henhold til ISO-systemet; h toleransen er null / minus dvs. diameteren er litt mindre enn den nominelle. Grovt dreide stang har vanligvis en pluss / minus-toleranse eller til og med en pluss-toleranse (diameteren til den større øen er den nominelle). I tillegg til en forbedret toleranse i diameter sammenlignet med varmbearbeidet stang, har rundstangoverflaten maskinert ved dreining en bedre rundhet, mindre enn 50% av diameterens toleransebredde.

Retthet er et viktig trekk ved den runde stangen, spesielt når du svinger. Det måles som den maksimale pilhøyden, dvs. avstanden mellom en horisontal overflate og det høyeste punktet på stangen.

I ingeniørbransjen representerer kappemaskinering en betydelig utgiftspost og kan noen ganger utgjøre over halvparten av den totale kostnaden for å produsere en maskindetalj. Derfor har vi i Tibnor valgt å lagerføre for mange ståltyper som en standard rundstang i såkalt. M utførelsesform. M-Steel® * er preget av forbedret skjæreevne, slik at for eksempel dreining og boring kan utføres med 20-30% høyere skjærehastighet; alternativt kan levetiden til verktøyet økes 2-3 ganger. Dette er av stor økonomisk betydning.

* M-Steel® er et registrert varemerke for Ovako AB.

Kjøp online

Flatstang er et passende startformat der flate maskindeler skal produseres via for eksempel fresing. Det gir et utmerket alternativ til for eksempel skjæring av plater. Flatheten er vanligvis bedre, og hjørne- og kantformen er overlegen. Flatstenger med en bredde over 150 mm blir ofte referert til som universalstenger og kan betraktes som en smal plate.

Vi lagerfører omtrent 250 forskjellige plate stangdimensjoner med bredder inkludert 400 mm og tykkelser opp til 60 mm. Ståltypene er sveisbart konstruksjonsstål og karbonstålet C45E og fjærstålet 56Si7; de to sistnevnte kan både være herdet og overflateherdet. De fleste av artiklene i sveisbart stål har kontrollert silisiuminnhold for å lette varmforsinking. Fra lager tilbyr vi også et begrenset program med varmforsinket platestang.

Den vanligste versjonen for platestav er varmvalset. Overflaten på stangen er således oksidert og mindre overflatedefekter kan oppstå. Platen stangs retthet, målt som pilens høyde, skal ikke overstige 0,25% eller 0,4% av lengden avhengig av tverrsnittet. Flatness er en viktig egenskap, spesielt for stenger med større bredde. Flatness måles ved å plassere en rett linjal med en lengde på 1 meter på overflaten av stangen; ingen steder overstiger avstanden mellom overflaten og linjalen 7 mm. Om nødvendig kan vi tilby flatstenger med enda bedre flathet.

Kjøp online

Firkantet stang brukes til produksjon av flate maskindeler der bredden og tykkelsen er den samme eller nesten den samme. Den har bedre dimensjonale toleranser enn flat stang, og hjørnene er relativt skarpe med bare en liten krumningsradius. Typene stål som er lagret er sveisbart konstruksjonsstål og karbonstål C45E; sistnevnte kan herdes såvel som herdet. De fleste av artiklene i sveisbart stål har kontrollert silisiuminnhold for å lette varmforsinking.

Den vanligste versjonen for firkantet stolpe er varmvalset. Overflaten på stangen er således oksidert og mindre overflatedefekter kan oppstå. Rettheten til firkanten, målt som pilens høyde, skal ikke overstige 0,4% av lengden. Et visst, men veldig begrenset formavvik fra et perfekt firkantet tverrsnitt er tillatt.

Kjøp online

Tibnor lagerfører et program med stenger som er blitt maskinert ved kaldtrekking eller sliping. Skallopert stang kan også betraktes som kaldbearbeidet (se avsnitt rundstang). En annen kaldbearbeidet versjon for stang er hardkrommet (se avsnitt om materialer for hydrauliske bruksområder).

Kaldtrekket stang
Under kaldtrekking blir stålet bearbeidet uten oppvarming, noe som resulterer i stenger med høyere styrke, smalere toleranser og bedre retthet. Den kaldtegnede stangen, som er tilgjengelig i runde, flate, firkantede og sekskantede formater, er godt tilpasset for skjæring i moderne stangmatede maskiner.

Kald trukket blylegert automatisk stål er tilgjengelig som runde, firkantede og sekskantede stenger. For verkstedene som foretrekker et blyfri alternativ, lagres M-behandlet automatisk stål 550M og 550MW + som kaldtegnede rundstenger. Sveisbart konstruksjonsstål er tilgjengelig i kaldtegnet utførelse som løpejern (komprimert aksel) og flat stang. Kilestål er kaldtegnet stang med ekstra høy styrke. Stengene er preget av en spesiell hjørnekonstruksjon som er egnet for kiler og andre komponenter utsatt for høye trykkbelastninger.

Kaldtrukne stenger har bedre dimensjonale toleranser, rundhet og retthet enn varmvalsede eller skallvalsede stenger. For kaldtrekkede stenger er rundheten garantert å være innenfor toleranseområdet for diameter. Rettheten målt som pilhøyden er på det høyeste 0,1% av søylelengden for alle formater og for den kaldtegnede runde stangen betydelig bedre (maks 0,03 eller 0,05% av søylelengden).

Jordstang (bakaksel)
Slipestang produseres ved først varmvalsing, deretter skrellvending for til slutt å slipe en såkalt. sentrumsløs maskin. Diametertoleransen, rundheten og rettheten til jordstangen er jevn bedre enn for kaldtrukket stang. I tillegg er overflaten helt fri for rulledefekter og overflatebehandlingen er veldig god med en typisk Ra-verdi på 0,6 um.

Tibnor lagerfører bakkestenger i to ståltyper, 280, som er et sveisbart mikrolegert stål med middels styrke og karbonstål C45E, som kan herdes og overflatesherdes.

Diametertoleransen for jordstang er ISO h8 og rundheten er maksimalt en tredjedel av diametertoleransens bredde. Jordstang er veldig rett og pilhøyden er på det høyeste 0,01% av stanglengden.

Kjøp online

Hydrauliske systemer finnes på mange kjøretøyer (gravemaskiner, lastere, gaffeltrucker, kraner, etc.), innenfor energisegmentet og i industrielle prosesser. Fra lager tilbyr Tibnor alle stålprodukter og andre materialer som er nødvendige for produksjon av hydrauliske sylindere og andre komponenter i hydrauliske systemer som distribusjonsblokker, ventiler og linjer.

Hard forkrommet stang
For å produsere hardforkrommet stenger benyttes en jordet stang som etter forpolering blir belagt med et lag hardforkrommet og deretter polert og pakket. Produktet brukes til stempelstenger i hydrauliske sylindere, som nytes av kromens høye hardhet, lav friksjon og god korrosjonsmotstand. Om nødvendig kan Tibnor tilby hardkromede stenger i en induksjonsherdet versjon, så vel som hardkromede rør som brukes til hule stempelstenger.

Som standard har Tibnor hardforkrommet stål på 280X, som er et sveisbart mikrolegert stål med betydelig bedre styrke enn det som er vanlig for denne typen stål. Den høyere styrken gjør det mulig å redusere dimensjonen til stempelstangen, og dermed redusere vekten og spare kostnader.

Diametertoleransen for hardforkrommet bar er ISO f7 (en minus / minus toleranse) og rundheten er på det meste halvparten av diametertoleransen. Siden den kromede overflaten er polert, er overflatebehandlingen ekstremt god, Ra 0,2 um eller bedre. Som en polert stang er den forkrommede stangen veldig rett med pilhøyden som maksimalt er 0,01% av lengden på stangen.

Internt skrellede og valsede polerte sylinderør
Dette produktet brukes til hylsteret i en hydraulisk sylinder. Innsiden av røret er maskinert med en spesiell prosess for å lage en rullpolert overflate som er godt tilpasset for å minimere slitasje på tetninger. Innersiden av røret trenger ingen videre maskinering.

Rørene som Tibnor holder er sømløse, kaldt trukket og spennglødd i samsvar med kravene til konstruksjonsstålet E355 + SR konstruktivt stål i SS-EN 10305-1. Andre typer stål kan tilbys om nødvendig. Toleransen for rørets ytre diameter varierer avhengig av dimensjonen fra pluss / minus 0,15 mm for mindre dimensjoner til pluss / minus 1,9 mm for de større. Den interne toleransen er ISO H8 som er en pluss / null toleranse. Rettheten uttrykt som maksimal pilhøyde er 0,05% av rørets lengde hvis den ytre diameteren er 115 mm eller mindre og 0,1% av lengden for rør med større diameter.

Hydrauliske ledningsrør (sømløse)
Fra lager tilbyr Tibnor hydrauliske rørledninger i konstruksjonstål med lavt karbon og rustfritt stål. For å muliggjøre bruk uten videre behandling blir de strukturelle stålrørene eksternt og internt fosfatert og oljet. I tillegg kan mange dimensjoner tilbys i en galvanisert versjon. Stålet i rørene i rustfritt stål er syrefast med god korrosjonsbestandighet.

Rørene blir dannet varme og toleransen blir deretter forbedret ved kaldtegning. Konstruksjonsstålrøret leveres på en standardisert måte og rustfrie stålrør slukkes. Dermed er styrken lav, bøybarheten er veldig god og diametertoleransene er stramme

Materiale for hydrauliske komponenter
Stål og andre materialer i rundt, firkantet og plattformform brukes til fremstilling av endestykker, føringer og stempler i sylindere, så vel som for distribusjon og ventilblokker. 520M- og 520MW + -stålene er automatiske stål som er godt egnet for den til tider omfattende maskinering som kreves for fremstilling av hydrauliske komponenter. Tibnor har også stanggrått jern og stangjern i stangformat som i mange tilfeller fungerer eksepsjonelt bra for hydrauliske komponenter fordi støpejern er lettere enn stål og har veldig god maskinbarhet.

Tibnor har også aluminiumsplater, som noen ganger finner anvendelse på lette hydrauliske komponenter der lav vekt og god korrosjonsmotstand er viktig. Bronze brukes i hydraulikk for å skyve lagre og gjennomføringer. Vi tilbyr et veldig bredt utvalg av egnede startmaterialer for slike bruksområder.

Kjøp online

Tepper er sømløse rør med større veggtykkelse som produseres ved varmvalsing i en skreddersydd rørkobling. Rørene kan med fordel brukes når maskinkomponenter med hull skal produseres og hvor bruk av runde stenger som startmateriale vil bety lengre maskineringstider og betydelige materialtap.


Tibnor lagerfører høye styrke, varmvalsede blanke rør i stålkvalitet Ovako 280 eller E470. Dette er mikrolegert sveisbare stål som er ganske like, men 280-stålet har mye smalere analysetoleranser og bedre mekaniske egenskaper. I tillegg er lagre sømløse rør i kulelagerstål i myk glødet tilstand og som gjennom varmebehandling kan oppnå meget høy styrke / hardhet for bruksområder som rullelager, verktøy, gjennomføringer med stor belastning, etc.


Normalt produseres blanke rør med overdimensjonert ytre og nedre dimensjoner på den indre diameteren slik at en viss maskinering er tilgjengelig. Etterbehandlingsdimensjonen som kan oppnås etter maskinering avhenger av om du bruker ytre eller indre sentrering under maskinering. Toleransen for den ytre diameteren varierer mellom pluss / minus 0,4 mm for mindre dimensjoner og pluss / minus 2 mm for de større. Veggtykkelsen har en toleranse på noen tidels millimeter for rørene med tynnere vegger og opptil 3 mm for de tykkeste rørene. Rørene i Ovakos 280 stål har generelt betydelig bedre toleranse enn de i stål E470, som har toleransene foreskrevet i EN 10294-1. I henhold til denne standarden skal rundheten ikke overstige 65% av ytre diametertoleranse.


Varmvalsede, blanke rør har oksiderte overflater, og noen mindre overflatedefekter anses som akseptable så lenge deres dybde ikke overskrider diametertoleransegrensen. Rettheten uttrykt som maksimal pilhøyde skal ikke være mer enn 0,1% av lengden. Hvis det er ønskelig med finere overflater og bedre toleranser, kan Tibnor tilby kaldarbeidede stålrør i ståltype 280. Toleransen for både ytre og indre diameter er da pluss / minus 0,2 mm. I tillegg er styrken vesentlig mye høyere enn for det tilsvarende varmvalsede røret.

Kjøp online

Grått jern
Støpejernsgrått støpejern brukes til lette maskinkomponenter der du kan dra nytte av dets spesielle egenskaper som utmerket maskinbarhet og en utmerket evne til å dempe vibrasjoner (omtrent ti ganger bedre enn stål). Tibnor lagergråjern i form av rund stang, men stang med firkantet, flatt og jevn halvsirkulært format kan tilbys om nødvendig.

I den overfladiske kjølesonen som er dannet under ekstrudering, har materialet dårlig mikrostruktur og denne ytre sonen må maskineres bort. For støpejerngrått jern kan det således forventes en litt større arbeidsordre enn for varmvalset stålstål med samme dimensjon.

Jern
Støpejerns tøffjern har mye bedre mekaniske egenskaper enn grått jern og er tilsvarende eller til og med i denne forbindelse. overlegen enklere maskinstål. Fordelene i forhold til alt stål er 10% lavere vekt og bedre demping av vibrasjoner, men ikke så bra som grått jern. I tillegg har støpejern maskinbearbeidbarhet i klassen med automatisk stål.

Tibnor lagerfører stivt støpejern i form av en rund stang, men firkantede, flate og til og med halvrunde barer kan tilbys om nødvendig. GJS-400-15C har god slagfasthet selv ved lave temperaturer; GJS-500-14 har høyere styrke med dårlig slagfasthet.

Som grått jern dannes en divergent mikrostruktur i den overfladiske kjølesonen til den strandede stangen hvor egenskapene er dårligere. Siden denne ytre sonen må bearbeides bort, kan det forventes en litt større maskineringsrekkefølge enn for varmtvalset stål med samme dimensjon for støpejern.

Kjøp online